Účinky deprivace a subdeprivace na školní mládež a role učitele při jejich diagnostice. - Lekeš, Antonín (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce ? Účinky deprivace a subdeprivace na školní mládež a role učitele při jejich diagnostice? se zabývá problematikou nepříznivého psychického vývoje dětí a následky, které negativně ovlivňují jejich další život. Teoretická část mapuje všeobecně problematiku deprivace a subdeprivace, podmínky vzniku, vliv jednotlivých činitelů a dopady ve školní práci. Pro větší názornost je obohacena konkrétními projevy deprivačního zatížení. Výzkumná část se pak zabývá zjištěním velikosti patologické hodnoty subdeprivačního zatížení dívek umístěných ve Výchovném ústavu v Jindřichově Hradci a prognózy možného zvrácení. Výsledky výzkumu hodnotím na základě provedení vybraných testů u experimentální skupiny dívek z Výchovného ústavu v Jindřichově Hradci a vzájemným porovnáním s konkrétními výsledky testů u kontrolní skupiny (dívky stejného věku z přirozeného prostředí).
Effects deprivace and subdeprivace on schoul children and role teacher at their diagnostics.
Keywords: Deprivace; subdeprivace; psychické potřeby; citové strádání; dysfunkční rodina; výchovný ústav; školní docházka; diagnostika; patologická hodnota; Deprivation; subdeprivation; psychological needs; emotional suffering; dysfunctional family; child-care institution; school attendance; diagnostics; pathological value