Reprezentace světa očima dítěte - Talířová, Elmira (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se věnuje zkoumání vypravěčských strategií při reprezentaci světa očima dítěte v dílech českých (popřípadě světových) autorů 1. poloviny 20. století. Je zaměřena zejména na román Černá tlupa Egona Hostovského, román Janka Olgy Barényi a Bylo nás pět Karla Poláčka. Práce je pojata nejen teoreticky z hlediska vypravěčských strategií, ale i z pohledu dobového historického a kulturního kontextu, v němž dílo vzniklo.
Representation of the world by the eyes of child
Keywords: reprezentace světa; dětský svět; literatura 20. století; Egon Hostovský; Karel Poláček; Olga Barényi; problematika vypravěče; česká literatura; representation of the world; children´s world; 20th century literature; Egon Hostovsky; Karel Poláček; Olga Barényi; problematics of the narrator; czech literature