Výkonnost a uplatnění starokladrubských koní - Ježková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2018)
Starokladrubský kůň je jedním z nejstarších plemen koní. Je zařazen mezi genetické živočišné zdroje ČR. Je také uznán jako Národní kulturní památka spolu s hřebčínem Kladruby nad Labem. Cílem práce bylo zpracovat přehled o historii vývoje, charakteristických vlastnostech a možnostech pracovního využití, zpracovat informace o vývoji a případných změnách zevnějšku za posledních 20 let, kdy bylo sledováno 5 tělesných měr. Úkolem bylo také zpracovat údaje o průběhu a výsledcích výkonnostních zkoušek. A v neposlední řadě zjistit informace o uplatnění v rámci České jezdecké federace. Veškeré hodnoty byly zpracovány jak statisticky, tak graficky a následně vyhodnoceny. Z výsledků vyplynulo, že kohoutkové výšky páskové i hůlkové, postupně narůstají u všech sledovaných kategorií koní. Obvod hrudníku se u hřebců snižuje, ale u klisen je tomu přesně naopak. U bílých klisen se hodnota zastavila na průměrné hodnotě 201,97 cm, což je o 5 cm více než průměrná hodnota hřebců. Obvod holeně se nijak rapidně neměnil. U vraných variant, avšak mírné změny byly zaznamenány. U hřebců se jednalo o snížení obvodu o 0,5 cm a u klisen zase narůst o 0,5 cm. Příčinou je zřejmě nárůst hmotnosti u klisen a zároveň výskyt silnějších končetin. U hmotnosti je viditelný pokles u hřebců jak bílých, tak u vraných. U běloušů dokonce průměrná hodnota spadla pod 600 kg a to na 598,43 kg. Jelikož u hřebců je zřejmý vyšší tělesný rámec, ale zároveň se snižuje hmotnost, je jisté, že plemeno se pomalu uchyluje spíše ke sportovnímu typu. Hmotnost klisen ve sledovaných letech se výrazně zvyšovala z počátečních průměrných 585 kg v obou kategorií. U bílých klisen se zvýšila na průměrnou hodnotu 619,4 kg a u vraných na hodnotu 609,45 kg. Ve výsledcích za posledních 20 let se bodové hodnocení všech částí výkonnostních zkoušek snižuje. Nejvyšší zaznamenané průměrné hodnocení je v disciplíně maraton, které má tendenci se postupně zvyšovat. Nejvyšší výsledky za sledované období jsou vidět v letech 2000-2004 kdy průměrné bodové hodnocení dosahovalo vyšších hodnot než u ostatních let. V rámci České jezdecké federace bylo zjištěno, že největší zastoupení mají starokladrubští koně v soutěžích spřežení, a to hlavně hřebci v bílé variantě. Zástupce plemene i ve skokových soutěžích, kde ale číslo je zanedbatelné.
Performance and application of old-kladruber horses
Keywords: Starokladrubský kůň; výkonnost; exteriér; soutěže; The Old Kladruby horse; performance; exteriors; competition