Acyklické organosirné sloučeniny v cibuli kuchyňské (Allium cepa) - Šustr, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá acyklickými organosírnými sloučeninami cibule kuchyňské (Allium cepa). Cílem práce bylo izolovat a strukturně charakterizovat některé z těchto sloučenin pomocí řady preparativních HPLC frakcionací. Teoretická část se zabývá hlavními skupinami v současnosti známých organosírných sloučenin cibule, jejich mechanismem vzniku a biologickými vlastnostmi. Experimentální část popisuje proces izolace cepaenů.
Acyclic organosulfur compounds of onion (Allium cepa)
Keywords: cibule; sirné sloučeniny; organosirné sloučeniny; cepaeny; Allium cepa; isoalliin; acyklické sloučeniny; onion; sulfur compounds; organosulfur compounds; cepaenes; Allium cepa; isoalliin; acyclic compounds