Komenský - Třanovský - Božan - Nádvorníková, Libuše (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá rozborem a porovnáním tří barokních kancionálů autorů Jana Amose Komenského, Jiřího Třanovského a Jana Josefa Božana. Kancionál Amsterdamský, Tranoscia Citharu sanctorum a Slavíček rájský jsou analyzovány z hlediska konfese jejich autorů a dobového kontextu a vzájemně porovnávány podle jejich obsahu a řazení zpěvů.
Comenius- Tranoscius - Božan
Keywords: česká poezie; baroko; barokní kancionál; katolické baroko; evangelické baroko; duchovní píseň; Czech poetry; baroque; baroque hymnbook; catholic baroque; evangelical baroque; spiritual song