Celoživotní učení v rozvoji venkovského regionu - Karasová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce je zjistit současný stav vzdělávání na venkově, jeho dostupnost a zkušenosti s jeho využíváním. Poté pak porovnání se skutečnou potřebou vzdělávání pro rozvoj venkova a návrh řešení. Práce je zaměřena na průzkum lidského kapitálu na venkově, stavu celoživotního učení ve venkovském prostoru, názoru na vzdělávání a jeho významu z pohledu místní samosprávy a venkovského obyvatelstva. V práci jsou použity vlastní zkušenosti z několikaleté praxe v oboru rozvoje venkova. Hlavním výsledkem práce je potvrzení hypotézy, že venkov ke svému rozvoji celoživotní učení potřebuje, jinak nebudou vytvořeny podmínky pro jeho udržitelný rozvoj.
Life-Long Learning in the Development of Rural Region
Keywords: rozvoj; region; celoživotní učení; znalosti; dovednosti; budoucnost venkova; development; region; life-long learning; knowledge; skills; future of rural areas