Expressing Colour in Language - Markytánová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce si klade za cíl prozkoumat vztah jazyka a barvy. Konkrétně se soustředí na jazykové vyjadřování vjemu barvy jako salientního rysu při pojmenovávání hub. Práce využívá onomaziologického přístupu, který ve svém zkoumání vychází přímo od pojmenovávaného konceptu. K barvě odkazující termíny byly třízeny do konkrétních skupin typů pojmenování dle způsobu, jakým byla barva vyjádřena (např. přímé použití termínu pro barvu, metaforické pojmenování). Názvy hub byly analyzovány a kontrastovány v anglickém a českém jazyce.
Expressing Colour in Language
Keywords: vyjádření barvy; barevné termíny; onomasiologie; jména hub; proces pojmenovávání; metafora; colour expression; colour terms; onomasiology; mushroom names; process of naming; metaphor