Alpha-gal - dvě strany jedné mince - Šabatková, Klára (Jihočeská univerzita, 2022)
Klíšťata jsou zajímavými ektoparazity pro svou schopnost ovlivňovat hostitelovo obranné reakce. Tato schopnost klíštěcích slin je často zneužívána patogeny, kteří tak zvyšují svůj přenos. Mnoho výzkumů se proto zaměřuje na identifikaci molekul slin klíšťat a jejich možné medicínské využití. Tato práce se zaměřuje na přirozeně vysoké hladiny anti-Gal protilátek v lidském séru a jejich interakci s alpha-gal epitopy exprimovanými na povrchu patogenů a savčích buněk. Tento epitop byl také nalezen v klíštěcích slinách a v některých lécích.
Alpha-gal - two sides of the same coin
Keywords: alpha-gal epitop; anti-Gal; klíšťata; klíštěcí sliny; anafylaxe; potravinová alergie; zvýšení imunogenicity; nádorové vakcíny; hojení ran; imunitní systém; patogeny; alpha-gal epitope; anti-Gal; ticks; tick saliva; anaphylaxis; food allergy; increasing immunogenicity; tumor vaccines; wound healing; immune system; pathogens