Ošetřovatelská péče o pacienty s onkologickým onemocněním slinivky břišní - Bella, Inna (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce na téma "Ošetřovatelská péče o pacienty s onkologickým onemocněním slinivky břišní" mapuje práci sestry pečující o pacienta, jak u vyšetřovacích metod při prokázání onemocnění karcinomu pankreatu, tak na lůžkové části gastroenterologického oddělení. Cílem této práce bylo: 1. Zjistit specifika ošetřovatelské péče o pacienty s onkologickým onemocněním slinivky břišní. 2. Zjistit úlohu všeobecné sestry při vyšetřovacích metodách onkologického onemocnění slinivky břišní. 3. Zjistit možnosti dalšího vzdělávání sester poskytujících ošetřovatelskou péči o pacienty s onkologickým onemocněním slinivky břišní. K těmto cílům byly stanoveny tři výzkumné otázky: 1. Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o pacienty s onkologickým onemocněním slinivky břišní? 2. Jaká je úloha všeobecné sestry při vyšetřovacích metodách onkologického onemocnění slinivky břišní? 3. Jaké jsou možnosti dalšího vzdělávání sester poskytujících ošetřovatelskou péči o pacienty s onkologickým onemocněním slinivky břišní? Výzkumná část této bakalářské práce byla realizována kvalitativním výzkumným šetřením technikou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumné šetření bylo provedeno na gastroenterologickém oddělení, kde se nachází jak lůžková, tak endoskopická část oddělení. U endoskopických sester byly otázky v rozhovoru zaměřené na péči o pacienta před, během a po vyšetření. Sestry pracující na lůžkové části gastroenterologie odpovídaly na specifika péče o pacienta s karcinomem pankreatu. Endoskopické sestry se shodly na tom, že v jejich práci je nejdůležitější práce s endoskopickými přístroji a instrumentáriem, jejich dezinfekce a sterilizace, příprava a péče o pacienta během a po vyšetření, asistence lékaři při vyšetření. Sestry pečující o pacienta s karcinomem pankreatu na lůžkovém oddělení uvádějí, že jejich péče se zaměřuje na přípravu pacienta na vyšetření, řešení bolestí a výživy u tohoto pacienta, a v terminálním stádium poskytování kvalitní ošetřovatelské péče. Výsledky této bakalářské práce by mohly posloužit jako studijní materiál pro studenty zabývajícími se touto problematikou, pro sestry nově nastupující do zaměstnání na gastroenterologické oddělení.
Nursing Care for Patients with an Oncological Disease of the Pancreas
Keywords: onkologické onemocnění slinivky břišní; gastroenterologie; endoskopie; sestra; ošetřovatelská péče; pacient; vzdělávání; oncological Disease of the Pancreas; gastroenterology; endoscopy; nurse; nursing care; patient; education