Canisterapie v domově seniorů - Petráková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2022)
Canisterapie je aktivita, při které dochází k pozitivnímu vlivu psa na člověka. Jde o poměrně novou formu aktivizace v domovech pro seniory, která těmto lidem přináší mnoho zážitků vedoucích ke zpestření jejich dnů. Tato bakalářská práce je zaměřena na canisterapii v domově seniorů. Cílem práce bylo zhodnotit přínos canisterapie jako metody v domově seniorů. Práce se skládá ze dvou částí, a to teoretické a praktické. V teoretické části popisuji pojem zooterapie. Dále je charakterizována canisterapie, její formy, metody, cíl canisterapeutických zkoušek, kontraindikace canisterapie, a také je představen průběh canisterapie u seniorů. Teoretická část dále obsahuje informace týkající se polohování. V poslední části se nachází aktivizace seniorů, jež je nedílnou součástí práce se seniory v pobytových zařízeních. Praktická část byla zpracována kvalitativním výzkumem. Pro získání dat byla použita metoda polostrukturovaného rozhovoru složeného z 9 otázek. Výzkumný soubor tvořilo 6 komunikačních partnerů ze dvou domovů pro seniory, kteří se pravidelně zúčastňovali canisterapie alespoň po dobu jednoho roku. Získaná data byla vyhodnocena metodou otevřeného kódování s následnou kategorizací. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že canisterapie je přínosnou metodou ve všech oblastech klientova života, do níž jsem zařadila oblast fyzickou, sociální a emocionální. Největší vliv má na emocionální složku klientovy osobnosti. Věřím, že by tato práce mohla posloužit jako informační materiál pro budoucí sociální pracovníky nebo budoucím canisterapeutům, kteří by se chtěli touto formou terapie zabývat.
Canistherapy in a Retirement Home
Keywords: Canisterapie; senior; aktivizace; zooterapie; domov pro seniory; Canistherapy; senior; activation; zootherapy; Retirement Home