Senioři jako cílová skupina vládních politik v České republice - Sobotková, Hana (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce je analyzovat změny v postoji vlád a obecně politicky významných aktérů k seniorům jako specifické společenské skupině, k jejich zájmům, kvalitě života, projektované důstojnosti. Práce popisuje politické ideologie, důchodové systémy a penzijní plány. Směřuje k postižení toho, jaké představy o životních potřebách a lidské důstojnosti seniorů stojí v pozadí klíčových rozhodnutí, jak se tyto představy měnily v poslední dekádě. Jak se měnila citlivost k základním etickým principům a jak do uplatnění těchto principů vstupovala účelově-racionální očekávání (politický vliv, ekonomický prospěch). Práce se snaží postihnout, jaké jsou vyhlídky uplatnění etických principů v současné politické praxi ve vztahu k seniorům a řešení jejich potřeb.
Elderly people as a target group of government policies in the Czech Republic
Keywords: senioři; stáří; populační vývoj; porodnost; důchodový systém; solidarita; subsidiarita; participace; sociální spravedlnost; seniors; age; population development; birth rate; retirement system; solidarity; subsidiarity; participation; social justice