Ošetřovatelská péče o děti při chemoterapeutické léčbě - Cimbálníková, Eva (Jihočeská univerzita, 2017)
Současný stav: Dětská onkologie je obor, který se stal důležitou součástí medicíny a díky velkému rozvoji tohoto odvětví se v dnešní době podaří vyléčit téměř 80 % dětských pacientů s onkologickým onemocněním. V dětské onkologii se můžeme setkat s celou řadou nádorových onemocnění, mezi nejčastější patří nádory krvetvorné tkáně, lymfomy a nádory centrální nervové soustavy. Děti se léčí nejčastěji pomocí chemoterapie, která má kromě svých terapeutických účinků celou řadu vedlejších nežádoucích projevů, jež snižují kvalitu života pacienta a některé z nich mohou být pro dítě nebezpečné. Hlavním cílem této bakalářské práce je popsat stěžejní zásady ošetřovatelské péče o dítě během chemoterapie, uvést základní pravidla ošetřovatelské péče o žilní vstupy a zásady správné aplikace léčivých prostředků prostřednictvím venózních vstupů. Dalším cílem je popsat zásady manipulace s cytostatiky a uvést hlavní úlohu sestry při aplikaci chemoterapie. Metodika: K zpracování bakalářské práce a k dosažení stanovených cílů bylo použito kvalitativní výzkumné šetření s využitím techniky sekundární analýzy relevantních zdrojů. Jedná se o vlastní systematickou rešeršní činnost s dohledanými zdroji. Vyhledávání informací o zkoumané problematice vycházelo z odborných a vědeckých publikací. Potřebné informace jsem dále získala prostřednictvím absolvované stáže na Klinice dětské onkologie ve Fakultní dětské nemocnici Brno. Výsledky: Bakalářská práce popisuje stěžejní zásady ošetřovatelské péče o děti během chemoterapie zaměřené zejména na ošetřovatelské problémy v souvislosti s vedlejšími účinky cytostatik. Hlavním úkolem sestry je sledovat výskyt těchto nežádoucích účinků a poskytovat pečlivou ošetřovatelskou péči. Sestra na dětského pacienta pohlíží jako na holistickou bytost a svou péči vždy přizpůsobí aktuálnímu stavu a potřebám klienta. Každé dítě je individuální a jinak reaguje na onkologickou léčbu. U dětí podstupujících chemoterapii je důležité dbát na prevenci vzniku infekce důkladnou bariérovou ošetřovatelskou péčí. Úlohou sestry je zajistit psychickou podporu dítěti i jeho rodičům, edukovat o léčebném režimu dle svých kompetencí, zajistit bezpečnou aplikaci cytostatik, sledovat jejich účinek, výskyt komplikací a zajistit komplexní péči o žilní vstupy. Práce dále zjišťuje zásady správné a bezpečné manipulace s cytostatickými léčivy. Hlavní zásadou je při každé manipulaci dbát na ochranu svého zdraví používáním ochranných pomůcek (speciální nitrilové rukavice, ústenka) a pracovat dle zásad bezpečné manipulace s cytostatiky, které zpracovává každé onkologické oddělení. Závěry: Výzkumná práce je zpracovaná jako teoretická přehledová práce. Jejím hlavním přínosem je přednesení teoretických poznatků o ošetřovatelské péči v dětské onkologii a poukázání na důležitou roli sestry v péči o dětské onkologické pacienty. Na základě získaných poznatků lze usoudit, že sestra má v péči o děti v průběhu chemoterapie nezastupitelnou roli, musí mít řadu teoretických i praktických znalostí, které účelně využije v ošetřovatelské péči. Výsledky z výzkumného šetření mají poskytnout odborné i laické veřejnosti dostatek informací o problematice dětské onkologie.
Nursing Childcare during Chemotherapeutic Treatment
Keywords: dítě; sestra; onkologie; chemoterapie; cytostatika; child; nurse; oncology; chemotherapy; cytostatic