Napříč historií českými školami v přírodě - Janoušková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá vývojem, cílem a obsahem škol v přírodě na území dnešní České republiky. Teoretická část vymezuje pojem výchova v přírodě a popisuje vývoj škol v přírodě v Československé republice od 20. let 20. století dodnes. Praktická část této práce navazuje na úspěšné teoretické poznatky škol v přírodě v České republice a zahraničí. Tyto zkušenosti vnáší do školy v přírodě budoucnosti.
The Open-air Schools in Bohemia from the Beginning of 20th Century Till Today
Napříč historií českými školami v přírodě
Keywords: škola v přírodě; výchova v přírodě; výchova dobrodružstvím; Dětská farma; activity v přírodě; denní režim; open-air school; outdoor education; adventure education; Child´s farm; outdoor activities/outdoor persuits; daily routine