Roztroušená skleróza a její vliv na jedince a na jeho okolí - Hrubá, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2011)
V této bakalářské práci jsem se zaměřila na problematiku roztroušené sklerózy. Je to autoimunitní neurologické onemocnění, které se projevuje vznikem mnohačetných zánětlivých ložisek v bílé hmotě mozku a míchy, které ničí obal nervových vláken, tzv. myelin. Nervové vlákno se obnažuje a přenos vzruchů zpomaluje. Na místě poškození myelinu zůstávají jizvy. Počátek nemoci je nejčastěji mezi 20. a 40. rokem. V současnosti je v České Republice zhruba 15 000 osob, které mají roztroušenou sklerózu, z toho 60 % připadá na ženy a 40 % na muže. Práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části jsem se zaměřila na současný stav problematiky. V jednotlivých kapitolách uvádím např. historii, teorie vzniku nebo komunikaci s lidmi s postižením. Teoretická část by měla poskytnout základní informace o roztroušené skleróze. Praktická část je složena z metodiky, kterou jsem získávala informace pro výzkum a zhodnocení výsledků. Informace byly získávány technikou kvalitativního výzkumu, metodou polostrukutrovaného rozhovoru. Výzkumné soubory byly použity dva. První soubor tvořili lidé, kteří mají roztroušenou sklerózu, druhým souborem byli lidé blízcí, tzn. přátelé, rodinní příslušníci. Výzkum jsem prováděla s klienty Domova sv. Josefa v Žirči, klienty MS centra v Českých Budějovicích a s mými blízkými a přáteli. Výsledky výzkumného šetření jsou uvedeny v kapitole Výsledky a Diskuze.Cílem této práce bylo zjištění vlivu roztroušené sklerózy na jedince a na jeho okolí a bližší seznámení těchto lidí s nemocí a problémy, které s sebou může onemocnění přinášet. Během výzkumu jsem se zaměřila na otázky bydlení, práce, kulturního života a také informovanosti o této problematice.
Multiple sclerosis and its influence on an individual and his surroundings
Keywords: blízké osoby; kulturní život; nemocný; práce; příznaky; roztroušená skleróza; people close; cultural life; ill; work; symptoms; multiple sclerosis