Konzumerismus a životní prostředí - geografické a některé další souvislosti - Neuman, Jiří (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce si klade cíl, nastínit problematiku konzumerismu a jeho nevyhnutelný vývoj v soudobé moderní společnosti. Je zde snaha ukázat jeho vznik, praktiky a důsledky. Dále chce upozornit na zvýšenou hrozbu ekologické katastrofy, spojené s konzumerismem, která by mohla nastat díky důsledkům špatného odpadového hospodářství v rozvojových zemí, a to především na africkém kontinentu. Tato oblast byla vybrána jako ideální nekonzumní svět. Protipólem Afriky jsou uvedeny Spojené státy americké, jako naopak typický stát, kde je konzumerismus na vysoké úrovni a ve svých důsledcích jsou v přepočtu největšími světovými znečišťovateli. Teoretická část se opírá o odbornou heuristiku, která je podpořena elektronickými zdroji v podobě různých projektů a analýz, které byly dříve provedeny a nyní byly použity při zkoumání popsaného problému.
Consumerism and the environment - geographical and some other contexts
Keywords: konzumerismus; konzumní společnost; životní prostředí; odpad; odpadové hospodářství; odpadní skládky; consumerism; consumer society; environment; waste; waste management; waste dumps