Genderová komunikace u vybreného útvaru v AČR - Štenclová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá genderovou problematikou a genderovou komunikací v armádním prostředí. Teoretická část popisuje pojmy gender, komunikace a s nimi spojené stereotypy z oblasti mužských a ženských rolí. Seznamuje se specifiky současného postavení žen a mužů v rezortu Ministerstva obrany a s dokumenty, které toto upravují. Analyzuje současný stav v Armádě České republiky a na vzorku z vybraného útvaru Pozemních sil, konkrétně ženijního pluku zkoumá, existují-li v této oblasti případné negativní problémy. Cílem práce je zjistit, jaké jsou zkušenosti žen u vybraného útvaru, jaká je vzájemná komunikace mezi mužem a ženou, a zda-li existují rozdíly mezi genderovou komunikací a přístupem muž žena v rámci standardních situací a při situacích krizových. Má-li daná problematika vliv na jejich práci, mění-li se přístupy a podmínky.
Gender communication in a particular base in the Czech Armed Forces
Keywords: gender; genderové stereotypy; komunikace; verbální komunikace; armáda; gender; gender stereotypes; communication; verbal communication; army