Názory studentů Jihočeské univerzity na vybrané etické problémy v péči o zdraví - Razimová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zaměřuje na etickou problematiku v lékařství, především na komunikaci lékaře s pacientem a dále na eutanazii, interrupci a transplantaci. Tato práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část seznamuje stručně s tímto tématem. Podává základní informace o etice, o vztahu mezi lékařem a pacientem, jejich komunikaci, právech pacientů a také o eutanazii, interrupci a transplantaci. Praktická část se zaměřuje na názory studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na tyto etické problémy. Analýza vychází z kvantitativního výzkumu, který byl proveden pomocí anonymního dotazníku v elektronické podobě. Získané údaje jsou zpracované v tabulkové i grafické formě.
Opinions of the students of the South Bohemia university about selected ethical problems of the health care
Keywords: lékařská etika; lékař-pacient; eutanazie; interrupce; transplantace; medical ethics; physician-patient; euthanasia; interruption; transplantation