Putování literárního kánonu - Yakimova, Vera Hristova (Jihočeská univerzita, 2012)
Disertační práce Putování literárního kánonu se věnuje problematice kanoničnosti a konkrétně otázce fungování literárního kánonu v cizím prostředí. Pokouší se představit hlavní směry v uvažování o kánonu pomocí pěti pojmů ? klasičnost, tradice, estetická hodnota, reprezentativnost a kulturní kapitál. Práce dále hledá oporu v komparatistice a teorii překladu, aby nalezla způsob nahlížení na literární kánon v cizím prostředí. Tento pokus je rozpracován na základě spojitosti daného problému s pojmem světové literatury a otázkami jako jsou ekvivalence a smysl překladu. V textu je pak nabídnuto naznačení strategie, jak zkoumat formování literárního kánonu v cizím prostředí. V závěrečné kapitole disertační práce je uvedena aplikace nastíněného zkoumání na materiál české literatury v Bulharsku po roce 1944. Konkrétně text sleduje celkové tendence překladatelských strategií, analyzuje antologie jako kanonizující žánr a seznamuje čtenáře s osudem románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války v Bulharsku a s některými důvody jeho kanonizace.
The Journey of the Literary Canon
Keywords: kánon; klasičnost; tradice; estetická hodnota; reprezentativnost; kulturní kapitál; canon; classic; tradition; aesthetic value; representation; cultural capital