Zhodnocení působení aktérů napomáhajících integraci cizinců v jihočeském kraji - Vintrová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce je zhodnotit činnost organizací zabývajících se integrací cizinců do společnosti v České republice, konkrétně v Jihočeském kraji, který je zastoupen především městem České Budějovice. V tomto městě se nachází mnoho takovýchto organizací a výběrem dvou z nich se zabývá praktická část, jejíž hlavním úkolem je přinést informace o jejich působení a pokusit se toto působení zhodnotit. Kromě této praktické části je zde i teoretická část, která se zaměřuje na problematiku migrace a integrace obecně. Nalezneme zde teoretické pojmy a jejich vysvětlení, vývoj integrace v České republice i aktuální informace o této problematice. Pozornost je také věnována postoji občanů k tomuto společenskému jevu a jejich názorům na přítomnost cizinců. Přistěhovalectví by nemělo znamenat hrozbu a lidé by se přísun cizinců měli snažit tolerovat a hodnotit jako prospěch pro stát jako celek, ať už v ekonomické oblasti nebo i společenské. Existují tři alternativní strategie zabývající se přistěhovalectvím a jednou z nich je strategie přijetí, která považuje přistěhovalectví za výzvu, kterou je třeba obrátit ve prospěch společnosti. Tato výzva není hrozbou.
The evaluation of participants and their activities regarding helping the foreigners´ integration in South Bohemian region