Hyperkoagulační stavy a jejich výskyt na populačním vzorku mladých žen - Marková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývá hyperkoagulačními stavy, jejichž příčinou je posunutí přirozené rovnováhy směrem k prokoagulačním procesům, jsou spojeny s vyšším rizikem žilní trombózy. Výzkumná část je rozdělena na tři části. Moji laboratorní činnost, která byla provedena na oddělení klinické hematologie Nemocnice České Budějovice. Zde jsem během měsíce února prováděla hyperkoagulační vyšetření. Konkrétněji faktor VIII, lupus antikoagulans, funkční hladiny proteinu C a proteinu S. Další činnost ve výzkumné části bylo zhodnocení vyšetřovaných pacientů během jednoho roka, četnost výskytu žen a mužů a jakého věku. Největší výskyt, byl dle očekávání u žen a to hlavně ve věku 18-39 a u mužů až ve vyšším věku. Poslední částí je dotazník na informovanost žen o rizikových faktorech trombózy, rodinná anamnéza a rizikovost u jednotlivých dotázaných. Potenciálně ohrožených žen se nám podařilo zachytit celkem 7. Mají v rodinné anamnéze trombózu, přesněji u rodičů a užívají hormonální antikoncepci
Hypercoagulability and their occurrence in a population sample of young women
Keywords: Hyperkoagulační stav; Trombofilie; Protein C; Protein S; Lupus antikoagulans; APC-R (rezistence k aktivovanému proteinu C); Hypercoagulable conditions; Thrombophilia; Protein C; Protein S; Lupus anticoagulant; Resistance to activated protein C