Vývojové fáze podniků v sektoru C - Zpracovatelský průmysl - Jungbauerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce pojednává o jednotlivých životních fázích podniku a indikátorech, které jednotlivé etapy charakterizují. Vývoj podniku lze připodobnit k přírodním organismům, podniky postupem času prodělávají podobné změny jako všechny živé organismy. Podnik je nejprve zrozen, dále roste, dospívá, ve stáří jeho výkonnost klesá, až nakonec dochází k zániku. Analyzované podniky se zabývaly výrobou potravinářských výrobků, zaměstnávaly alespoň jednoho pracovníka a podnikaly nepřetržitě v letech 2008 až 2013. Cílem práce bylo zařadit jednotlivé podniky do konkrétních vývojových fází: vzniku, růstu, stabilizace, zrání, poklesu a zániku. Rozčlenění do jednotlivých životních etap bylo provedeno na základě tří metod. První metoda zjišťovala vývoj velikosti tržeb za každý podnik a porovnávala ho s průměrem odvětví. Druhý postup byl přísnější, pořadí podniků stanovoval pomocí vývoje tří kritérií. Třetí metoda vybírala pouze příklady podniků, které podle výsledků všech vybraných finančních ukazatelů nejlépe charakterizovaly konkrétní etapu vývoje. Podle prvních dvou metod se nejvíce podniků z celého souboru nachází ve fázi růstu, nejméně firem je ve fázi zániku.
Stage of development for companies in the sector C - Manufacturing
Keywords: vývojové fáze podniku; výroba potravinářských výrobků; finanční analýza; stage of development for companies; manufacture of food products; financial indicators