Změny klimatu v kvartéru: analýza učebnic základních a středních škol - Havlíková, Adriana (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá klimatickými změnami v kvartéru a jeho obsahem v učebnicích přírodopisu, zeměpisu a dějepisu pro základní a střední školy. V první části se nejdříve dozvíme o základních pojmech pro lepší pochopení dané problematiky. Dále příčiny jak přirozené, tak antropogenní, důsledky a vývoj klimatických změn v historii od pravěku až po současnost. Druhá část práce se soustředí na analýzu tématu klimatických změn v učebnicích, jejíž výsledky jsou shrnuty do přehledné tabulky. Hlavním cílem práce bylo zanalyzovat získané informace obsažené v učebnicích pro základní a střední školy v předmětech zeměpisu, dějepisu a přírodopisu a zhodnotit, zda jsou témata obsažená v učebnicích dostatečná pro jejich pochopení. Po důkladném prostudování byl na závěr zhotoven návrh pracovního listu pro 9. ročník ZŠ jako doplňující učivo, které má dopomoci ke správnému pochopení tématu klimatických změn a vyvarování se desinterpretacím.
Quaternary climate changes: Analysis of the primary/secondary and high school textbooks
Keywords: klimatické změny; globální oteplování; skleníkový efekt; skleníkové plyny; přírodopis; zeměpis; dějepis; analýza učebnic; analysis of textbooks; climate change; global warming; greenhouse effect; greenhouse gases; natural history; geography; history