Návrh revitalizace vybraného parku - Vacíková, Anežka (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá rozdělením krajiny a jejími funkcemi s ohledem na okolní svět a člověka. Řeší definici veřejného prostoru a veřejné zeleně a její vliv na městské prostředí a psychický stav člověka. Je zde popsána péče o veřejnou zeleň, jako je řez stromů či ochrana dřevin. V praktické části je popsáno a zanalyzováno vybrané řešené území v závislosti na shromážděných podkladech a provedeném terénním průzkumu. Inventarizace dřevin a dendrologický průzkum se staly základem pro vytvoření návrhu řešení revitalizace parku. Tento návrh se skládá z popisu jednotlivých výsadeb a dalších krajinných prvků, díky kterým dojde k propojení krajinné a sídelní zeleně. V poslední části byla popsána realizace návrhu, postup výsadeb a povýsadbová krátkodobá i dlouhodobá následná péče.
Proposal of revitalization of selected park
Keywords: krajina; veřejná zeleň; revitalizace parku; inventarizace dřevin; postup výsadeb; dendrologický průzkum; ochrana dřevin; následná péče; landscape; public greenery; park revitalization; inventory of existing trees; planting procedure; dendrology research; tree protection; aftercare