Rudolf Holinka - Jihočech mezi Prahou, Bratislavou a Brnem - Froydová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná diplomová práce pojednává o životě univerzitního profesora Rudolfa Holinky, který byl uznávaným odborníkem v oblasti středověké tematiky. Holinka je také autorem řady publikací, které byly podníceny jeho badatelskou činností. Jeho život byl značně ovlivněn významnými změnami ve společnosti. Stal se členem akademické obce Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a pod vlivem první generace Gollových žáků slibně rozvíjel svůj zájem o historii. Dále se jeho působení přeneslo na nově zřízenou Filozofickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě. Odtud však musel odejít v důsledku nastalých změn, které s sebou přinesl rok 1938. Nevyhnul se ani nacistickému útlaku, jenž nastal po okupaci Československa. Dále je zde přiblíženo jeho působení během nástupu komunistické éry. Tato diplomová práce se jako první snaží obsáhnout život tohoto historika od dob raných studií až po jeho univerzitní působení, které vyvrcholilo jeho jmenováním řádným profesorem na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.
Rudolf Holinka - The Native of South Bohemia between Prague, Bratislava and Brno
Keywords: Rudolf Holinka; historik; středověk; profesor; Karlova Univerzita; Univerzita Komenského; Masarykova univerzita; Rudolf Holinka; historian; Middle Ages; professor; Charles University; Comenius University; Masaryk University