NEJZNÁMĚJŠÍ SVĚTOVÉ KUCHYNĚ - SPECIFIKA V OBLASTI TZV. RYCHLÉHO OBČERSTVENÍ (FAST-FOOD), VLIV NA ZDRAVÍ A JEJICH OBLÍBENOST U STUDENTŮ JIHOČESKÉ UNIVERZITY - Tesařová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se zabývá velice aktuálním tématem dnešní doby - výživou. Zatímco v některých částech světa dochází v této oblasti ke strádání a nedostatkům, problémem rozvinutých zemí je spíše přebytek a následná ohrožení spojená se špatnou životosprávou. Díky globalizaci se dnes stále častěji setkáváme s nejrůznějšími exotickými jídly a mnohem snadněji podléháme trendům, souvisejícím s měnícím se stylem života a rostoucím počtem provozoven rychlého občerstvení. Teoretická část práce shrnuje základní informace o výživě a jejím vlivu na zdravotní stav člověka, připomíná hlavní složky výživy, jejich funkci a rozdílné působení na organismus. Přiblížen je následně i vliv stravování na zdraví člověka. Výživu lze totiž označit za jeden z nejrizikovějších faktorů u mnoha onemocnění. Tyto nemoci, známé jako civilizační choroby, ohrožují stále větší část populace, ačkoli s nimi lze úspěšně bojovat, především prevencí. Dalším cílem teoretické části práce je poukázat na odlišnost jednotlivých zahraničních kuchyní, připomenout jejich tradiční pokrmy a nejčastěji používané suroviny. Tímto směrem je zaměřen i následný výzkum, jehož výsledky jsou prezentovány v empirické části práce. Výzkumná část, realizovaná formou dotazníku, se věnuje míře informovanosti respondentů o vlivu konkrétních potravin na zdraví člověka a následnému uplatňování těchto informací v praxi. Výsledky výzkumu dokládají, že ačkoli většina respondentů je o negativních vlivech špatné výživy informována, při svém rozhodování se těmito informacemi příliš neřídí. Dalším cílem práce bylo zmapování situace v oblasti stravování a stravovacích zvyků, zjištění oblíbenosti a preference různých světových kuchyní mezi studenty. Celkové výsledky dokazují, že zahraniční kuchyně již nejsou naprostým tabu, většina studentů se v problematice orientuje a zahraniční restaurace navštěvuje. I přesto nejoblíbenější kuchyní zůstává tradiční česká kuchyň, která je nám bezesporu nejbližší.
THE MOST WELL - KNOWN WORED CUSINES - SPECIFICS FAST-FOOD, INFLUENCE ON HEALTH AND THEIR POPULARITY AMONG STUDENTS OF SOUTHBOHEMIAN UNIVERSITY
Keywords: Výživa; zahraniční kuchyně; civilizační onemocnění; kvantitativní výzkum; Nutrition; Foreign cuisines; Civilizational diseases; Quantitative research