Postoj obyvatelstva Kraje Vysočina v otázkách poskytování dobrovolnické služby v případě mimořádné události - Tomanová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá problematikou dobrovolnictví při mimořádných událostech. Cílem bakalářské práce bylo zjistit postoj obyvatelstva Kraje Vysočina v otázkách poskytování dobrovolnické pomoci při mimořádných událostech, dále také zjistit zájem obyvatelstva Kraje Vysočina o zapojení se do dobrovolnických činností při mimořádných událostech. K získání dat byl zvolen kvantitativní výzkum formou dotazníkového šetření, které se uskutečnilo na území Kraje Vysočina v březnu roku 2018. Osloveni byli respondenti z řad široké veřejnosti a byli vybráni formou náhodného výběru. Dotazníky byly rozdány jak v tištěné formě (Příloha 1), tak ve formě elektronické. Dotazníkového šetření se zúčastnilo celkem 242 respondentů. Prvním cílem práce bylo: "Zjistit postoj obyvatelstva Kraje Vysočina v otázkách poskytování dobrovolnické pomoci při mimořádných událostech.". K tomuto cíli byla stanovena hypotéza č. 1: "Pozitivní postoj obyvatelstva Kraje Vysočina, v otázkách poskytování dobrovolnické pomoci při mimořádných událostech, nedosahuje 80 %". Z výsledků dotazníkového šetření, vyplývá, že pozitivní postoj dosahuje 87 % (Tabulka 18). Vzhledem k tomuto zjištění byla nulová hypotéza zamítnuta, jelikož pozitivní postoj dosahuje 80 %. V tomto případě přijímáme hypotézu alternativní. Druhým cílem práce bylo: "Zjistit zájem obyvatelstva Kraje Vysočina o zapojení se do dobrovolnických činností při mimořádných událostech.". K tomuto cíli byla stanovena hypotéza č. 2: "Zájem respondentů o zapojení do dobrovolnické činnosti při mimořádných událostech nedosahuje 80 %.". Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že zájem dosahuje 64 % (Tabulka 19). Vzhledem k tomuto zjištění byla nulová hypotéza přijata, jelikož zájem nedosahuje 80 %. Je důležité podotknout, že informovanost respondentů o problematice dobrovolnictví není na dobré úrovni. Vyplývá tak z dotazníkového šetření. Je potřeba tuto problematiku více propagovat mezi širokou veřejnost. Z výsledků vyplývá, že vhodným řešením je propagace pomocí vzdělávacích pořadů v médiích či pořádání přednášek a besed na školách a pracovištích. Výsledky z této bakalářské práci mohou posloužit jako informační materiál pro orgány a instituce, které se zabývají řešením mimořádných událostí a dobrovolnictvím. A to především v rámci plnění úkolů z Koncepce ochrany obyvatelstva od roku 2020 s výhledem do roku 2030, která má za cíl zdokonalit zapojení dobrovolníků do řešení mimořádných událostí a krizových situací.
Attitude of population of region Vysočina on issues of provision of voluntary services in case of emergency
Keywords: Dobrovolnictví; dobrovolník; dobrovolnická služba; pomoc; postoj; zájem; mimořádná událost; Kraj Vysočina; Volunteering; volunteer; volunteer service; Help; attitude; interest; emergency situation; Vysočina region