Růstová schopnost telat masného skotu - Hofmannová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2021)
Abstrakt V posledních letech se v ČR zvyšují stavy krav chovaných v systému bez tržní produkce mléka, zejména na úkor stavů skotu dojeného. V současné době se v ČR chová zhruba 226 tisíc kusů krav BTPM. Hlavním ekonomickým ukazatelem chovu masných krav je počet odchovaných telat na 100 krav a jejich dosahovaná živá hmotnost. Cílem práce bylo zpracovat literární přehled zahrnující charakteristiku plemen aubrac a shorthorn, užitkové vlastnosti a hlavní vlivy ovlivňující užitkovost a plodnost plemenic. Dalším cílem bylo vyhodnotit růstovou schopnost telat u dvou sledovaných stád masného skotu. Sledování proběhlo na farmách, které hospodaří v režimu ekologického zemědělství. Celkem bylo sledováno 66 ks telat. Ze záznamů kontroly užitkovosti masných plemen skotu a faremní evidence byla získána data o pohlaví, datu narození, původu a hmotnosti telat (ve věku 120, 210 a 365 dnech). Porodní hmotnost byla zjištěna vážením jednotlivých kusů při narození. Data byla zpracována v programech MS Excel a Statistica 12 do tabulek a grafů. Při porovnání hmotnosti obou plemen ve věku 120 dnů je hmotnost nepatrně vyšší u sledovaného stáda plemene shorthorn, oproti plemenu aubrac. Ve věku 210 dnů je dosažená průměrná hmotnost též vyšší u plemene shorthorn, což částečně ovlivňuje vlastní užitkovost jedince a kvalita krmiv. Ve věku 365 dnů byl u býčků plemene aubrac větší rozdíl ve hmotnosti oproti býčkům plemene shorthorn. Při porovnání hmotnosti jaloviček u obou plemen ve věku 120 a 210 dnů jsou hmotnosti téměř vyrovnané. Nejvyšších přírůstků od narození do kontrolních vážení dosahovalo plemeno shorthorn. Sledované stádo plemene aubrac dosáhlo ve srovnání s populací plemene aubrac v ČR nepatrně nižší průměrné hmotnosti. Při srovnání sledovaného stáda plemene shorthorn a populace plemene shorthorn v ČR dosáhlo sledované stádo vyrovnaných výsledků. Sledovaná stáda dosáhla velmi podobných výsledků, nedá se tedy s určitostí říci, že jedno plemeno bylo lepší než druhé.
Growth ability of beef cattle calves
Keywords: Klíčová slova: růstová schopnost; masný skot; průměrná hmotnost; Key words: growth ability; beef cattle; average weight