Systém hodnocení a odměňování zaměstnanců v podniku. - Říhová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním cílem bakalářské práce bylo zhodnotit vazbu mezi systémem hodnocení a odměňování v podniku a na základě zjištěných údajů doporučit kroky, které by vedly ke zvýšení efektivnosti jejich využívání. Pro dosažení cíle byl proveden dotazníkový průzkum, ve vybraném oddělení zkoumaného podniku. Na základě dotazníkového průzkumu bylo zjištěno, že většina dotazovaných je s celkovým systémem odměňování spokojena. Hlavní nedostatky byly nalezeny v oblasti provázanosti hodnocení zaměstnancům s odměňováním a ve struktuře benefitů. Na základě zjištěných nedostatků byly doporučeny návrhy. Tyto návrhy se týkají diferenciace velikosti benefitů, změna struktury benefitů a jasné definování realizovatelných cílů v rámci systému řízení podle cílů (MBO).
Employees Reward and Evaluation System in the Company
Keywords: Odměňování; hodnocení zaměstnanců; mzdový systém; Reward system; employee evaluation; wage system