Využití kyseliny peroctové v rybničních akvakulturách - Franěk, Roman (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem diplomové práce bylo provozně ověřit kyselinu peroctovou (KPO) pro kontrolu ektoparazitů v rybničním chovu kapra. Prvotní pokus, kdy byl zkoumán vliv běžného organického zatížení rybniční vody na rychlost rozkladu ve dvou teplotních režimech (11-15 a 21 °C), ukázal, že v rozmezí 3 až 6 hodin od aplikace KPO dochází poklesu koncentrace pod polovinu iniciační dávky (6 mg.l-1). Zároveň byly zjištěny statisticky významné rozdíly (p < 0,05) v porovnání rychlosti rozkladu mezi vzorky rybniční vody a vody organicky nezatížené (destilovaná a vodovodní) v obou teplotních režimech pokusu. Aplikace KPO v průběhu přepravy do transportních beden byla provedena na třech věkových kategoriích kapra obecného (K1, K2 a K3), kdy ryby byly po dobu 60 90 minut vystaveny 1,5 mg.l-1 KPO ve formě Persterilu 36. Parazitární vyšetření kůže a žaber prokázalo především redukci počtu protozoálních ektoparazitů (Trichodina spp. a Apiosoma spp.) vyšetřovaných jedinců ve srovnání s kontrolou. U dalších nalezených parazitů nebyla KPO účinná. Statistické vyhodnocení prokázalo signifikantní pokles (p < 0,05) prevalence pouze ve 3 případech (Trichodina spp. a Gyrodactylus spp.) z celkových 19 nálezů. Dlouhodobou 4denní koupelí kaprů s těžkým povrchovým zaplísněním v koncentraci 1,5 mg.l-1 KPO, byl zjištěn pozitivní vliv KPO na celkové přežití ryb. V kontrolní skupině došlo k úhynu všech ryb třetí den pokusu, naopak u pokusné skupiny došlo k eliminaci povrchového zaplísnění a celková mortalita dosáhla pouze 40 %. Kontinuální 14denní aplikace KPO proti ektoparazitům pomocí peristaltické pumpy se neosvědčila.
Use of peracetic acid in pond aquaculture
Keywords: Nemoci ryb; ektoparazit; koupele ryb; kyselina peroctová; ektoparazitikum; Fish disease; ectoparasite; fish bath; peracetic acid; ectoparasiticide