Práce s mládeží ve Sboru dobrovolných hasičů - Tomášková, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou práce s mládeží v rámci Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Úvodní část práce nám nastiňuje historii práce s mládeží v SH ČMS. Dále je také shrnuta organizační struktura SH ČMS, jednotlivé úrovně v rámci okrsků, okresů, krajů a celé republiky. Jsou zde rozepsány i organizační složky SDH a jejich rámec pravomocí při práci s mládeží. Závěrem první části jsou zmíněny i možnosti financování práce s mládeží. Druhá část práce je zaměřena na systém pedagogické práce v SH ČMS a seznamuje s celoroční činností mladých hasičů v rámci organizace, přibližuje metody práce s mladými hasiči v průběhu roku a také přibližuje hru Plamen, která je pilířem této práce. Kromě zmíněného se druhá část diplomové práce zamýšlí nad osobností vedoucího kolektivu, který s dětmi v průběhu roku pracuje. V závěru se pak zmiňuje dokumentace nezbytná pro práci s hasičskou mládeží a možnosti spolupráce s jinými organizacemi.
The working with young people in Volunteer Firefighters Associations
Keywords: Sdružení hasičů Čech; Moravy a Slezska; motivace; sbor dobrovolných hasičů; kolektiv mladých hasičů; vedoucí kolektivu; osobnost vedoucího; vzdělávací systém SH ČMS; výchovné a vzdělávací metody.; Sdružení hasičů Čech; Moravy a Slezska; motivation; organization of volunteer firefighters; team of young firefighters; team leader; personality of team leader; education system of SH ČMS; pedagogic and education methods.