Jak reagují stromy na znečištěné ovzduší ve městě - Toncarová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2016)
Předmětem této diplomové práce bylo zjistit reakci stromů na znečištěné ovzduší ve městě. K tomuto účelu byl použit tzv. APTI index (Air pollution tolerance index), měření fluorescence chlorofylu a analýza obsahu fotosyntetických pigmentů. Zkoumanými rostlinami byly platan javorolistý (Platanus acerifolia) a slivoň chloupkatá (Prunus subhirtella v. autumnalis rosea) rostoucí v lokalitě Lannova třída v Českých Budějovicích. Pro vyhodnocení APTI indexu jsou za potřebí čtyři parametry. Jedná se o množství kyseliny askorbové a fotosyntetických pigmentů v listech, relativní obsah vody v listech a pH listového extraktu. Listové vzorky byly sbírány v srpnu roku 2015. Z lokality Lannova třída byly vybrány vždy tři stromy z každého druhu. Tento výzkum ukázal, že z hlediska vyhodnocení APTI indexu je Platanus acerifolia tolerantnější a méně citlivý na znečištěné ovzduší než Prunus subhirtella. Hodnota APTI indexu u platanu byla 9,33, u slivoně byl APTI index 7,84. Při vyhodnocení maximální fotochemické efektivity fotosystému II nebyly nalezeny statisticky průkazné rozdíly mezi oběma druhy stromů. Hodnoty naměřené prostřednictvím metody fluorescence chlorofylu u obou druhů stromů byly nízké, u platanu byla 0,65 a u slivoně 0,68. Z hlediska obsahu množství fotosyntetických pigmentů vyšla lépe slivoň. Téměř ve všech případech měla větší obsah fotosyntických pigmentů než platan. Výsledky výzkumu byly využity v návrhu exkurze pro žáky 7. ročníků ZŠ do této lokality.
How trees respond to air pollution in the city
Keywords: APTI index; znečištěné ovzduší; slivoň; platan; fluorescence chlorofylu; APTI index; air pollution; a plum tree; a plane tree; chlorophyll fluorescence