Zobrazení kriminálních zločinců ve filmové produkci 20. a 21. století na příkladu Bonnie & Clyde a Teda Bundyho. - Šotolová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá filmovými reprezentacemi dvou zločineckých fenoménů, dvojicí gangsterů, Bonnie a Clydem a sériovým vrahem, Tedem Bundym. Práce nejprve zachycuje faktografický popis života zločinců, na jehož základě vznikla vybraná filmová zpracování. Dále porovnává jednotlivé interpretace s informacemi, které vnímáme jako fakta a též nastiňuje děj filmů a možné interpretace užitých prvků. Práce komparuje díla v rámci jedné zločinecké osoby či dua mezi sebou, a to z hlediska proměny vnímání a zachycování života zločinců v různých historických obdobích vzniku. Hlavním objektem zkoumání je šestice filmů vzniklých ve 20. a 21. století.
Representations of Criminals in Film Production of 20th and 21st Centuries Based on Bonnie & Clyde and Ted Bundy.
Keywords: filmová reprezentace; zločin; Ted Bundy; Bonnie a Clyde; film representation; crime; Ted Bundy; Bonnie and Clyde