Sociální aspekty v díle Petra Chelčického a jeho odkaz pro dnešní dobu - Cinádrová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2014)
Petr Chelčický patří k reformátorům působícím v 1. polovině 15. století. Co se týká jeho životních dat a identity, potýkáme se s řadou nejasností. Je autorem asi 50 dochovaných děl, z nich nejznámější jsou O boji duchovním, Replika proti Rokycanovi, Postila a Síť víry. Hlavním tématem jeho traktátů je především kritika římské církve, odmítání tělesného boje a apel na nenásilí vůbec. Často také řeší věroučné otázky, např. eucharistii, očistec, svátosti, přítomnost Antikrista atd. Chelčický klade důraz na rovnost všech lidí, proto zavrhuje středověké schéma uspořádání společnosti v podobě trojího lidu. Jako základ ideální společnosti postavil lásku bližnímu a zachovávání Božího zákona podle vzoru apoštolů a prvotní církve. Odmítáním násilí se zcela jednoznačně vymezil vůči všem husitským stranám. Po srovnání Chelčického myšlenek týkajících se nenásilí, rovnosti lidí, pravdy, svědomí a utrpení s potřebami naší doby můžeme říci, že jsou stále aktuální.
Social Aspects in the Work of Petr Chelčický and His Legacy for the Present
Keywords: Petr Chelčický; spisy Petra Chelčického; sociální učení Petra Chelčického; problematika násilí; rovnost; pravda; svědomí; utrpení a Boží zákon; Petr Chelčický; work of Petr Chelčický; Chelčický´s social doctrine; issues of violence; equality; truth; conscience; suffering and God´s law