Využití termokamery pro diagnostiku strojů a zařízení v zemědělských provozech. - Šramhauser, Karel (Jihočeská univerzita, 2013)
Smyslem této bakalářské práce je prověřit možnosti diagnostiky strojů a zařízení bezkontaktní nepřímou metodou měření, tedy metodou bez nutného vyřazení stroje z provozu a jeho demontáže. K tomuto bylo použito infračervené termokamery, jejíž pomocí je určena míra opotřebení či doba životnosti snímaných zařízení. Tato bakalářská práce se zabývá problematikou tepelného záření těles a jeho vlnové délky, základními principy zachycení a záznamu tepelného záření v termokamerách. Dále je zde zpracována závislost mezi teplotou, stupněm zatížení a opotřebením za pomoci metodického postupu při sledování jednotlivých zařízení a následné vyhodnocení naměřených hodnot.
The use of thermal imagers for diagnostic machinery and equipment in agricultural operations.
Keywords: Diagnostika strojů a zařízení; bezkontaktní nepřímá metoda měření; infračervená termokamera; tepelné záření těles; ponorná kalová čerpadla.; Machine and device diagnosis; indirect contact-free method of measurement; infrared camera; thermal radiation of bodies; submersible sewage pump