Zobrazování při obezitě a metabolickém syndromu - Dušková, Radka (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá zobrazováním při obezitě a metabolickém syndromu. Jedná se především o diagnostické zobrazování s využitím zobrazovacích modalit jako je skiagrafie, skiaskopie, ultrasonografie, výpočetní tomografie a magnetická rezonance. Cílem této práce bylo stanovit zvláštnosti a specifika diagnostických postupů radiologického asistenta při zobrazování pacientů trpících obezitou a metabolickým syndromem, zvláště při výkonech s použitím kontrastní látky a porovnat u nich diagnostické možnosti zobrazování pomocí různých zobrazovacích modalit. Teoretická část charakterizuje onemocnění obezitou a metabolickým syndromem, především jejich možný rozsah a komplikace. Zobrazovací modality nezobrazují obezitu a metabolický syndrom jako takové, ale zabývají se diagnostikou a léčbou různých chorob, k nimž metabolická onemocnění vedou. Problematika diagnostického zobrazování spočívá především v rozdílnosti metod využívajících k zobrazení ionizujícího záření či nikoli. Zvýšené riziko komplikací při vyšetření pacientů trpících obezitou a metabolickým syndromem může být způsobeno podáním kontrastní látky, která je nejčastěji aplikována při zobrazování diagnostickém, ale také i terapeutickém zobrazování jako jsou invazivní výkony na kardiovaskulárním systému, a proto tato problematika byla v práci rovněž popsána. Praktická část obsahuje charakteristiku a komparaci stovky dotazníků vyplněných náhodně vybranými pacienty radiologického oddělení. Dotazníky byly anonymní a otázky v nich byly utvořeny s ohledem na zjištění prevalence obezity ve zkoumaném vzorku, která by poskytla informace o možných komplikacích při vyšetření způsobených právě obezitou a metabolickým syndromem. Po vyplnění dotazníku pacientem jsem se účastnila i vyšetření a ověřovala si svou předpokládanou hypotézu v praxi. Výsledky dotazníkového výzkumu a účast při vyšetření respondentů potvrdily předpokládanou hypotézu, že zobrazování při obezitě a metabolickém syndromu vyžaduje zvláštní přístup, zvláště při výkonech s použitím kontrastních látek, s přihlédnutím jednak k technickým modifikacím postupů u různých zobrazovacích modalit, jednak ke zvláštnostem spojených s orgánovou polymorbiditou a souvisejícími komplikujícími patologickými stavy. Jelikož prevalence obezity a metabolického syndromu neustále narůstá, je velice pravděpodobné, že se s takto trpícími pacienty budeme na radiologickém oddělení setkávat stále častěji než doposud. I proto by se měly zvláštnosti zobrazování pacientů trpících těmito chorobami postupně automaticky začleňovat do běžných radiologických postupů zobrazování.
The Imaging in Cases of Obesity and the Metabolic Syndrome
Keywords: Diagnostické zobrazování; Kontrastní látky; Metabolický syndrom; Obezita; Zobrazovací modality; Diagnostic Imaging; Contrast Medium; Metabolic Syndrome; Obesity; Imaging Modalities