Subdeprivace a její následky pro školní vývoj dítěte - Kolářová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce slouží k poznání syndromu označovaného jako psychická deprivace a subdeprivace. Teoretická část je zaměřena na vymezení pojmu psychická deprivace a subdeprivace a následně na výzkumy profesora Matějčka, z jehož metod a dosažených výsledků celá diplomová práce vychází. Empirická část se zabývá konkrétním výzkumem míry psychické deprivace a subdeprivace v ústavních zařízeních a rodinách a jeho podrobnou analýzou.
Subdeprivation and its consequences for a school development of the child
Keywords: psychická deprivace; subdeprivace; Z. Matějček; psychological deprivation; subdeprivation; Z. Matějček