Obsah vybraných kovů v půdě jako indikátor kontaminace v důsledku silniční dopravy - Volavka, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2017)
Půda je neustále ohrožena znečištěním a vystavená degradaci. Velký podíl na znečištění půdy má člověk. Především průmyslová výroba, zemědělství a doprava. V zimních měsících je nutná intenzivní údržba povrchů vozovek chemickými látkami, aby nedošlo ke snížení sjízdnosti komunikace. Chemické látky se postupně dostávají do půdy a kontaminují ji. V této práci byly analyzovány půdní vzorky z blízkosti silnice vedoucí z Veselí nad Lužnicí do Třeboně, v rámci analýzy byly stanoveny koncentrace mědi, sodíku a zinku. Vzorky byly odebírány ve dvou hloubkách 0 - 15 cm (povrchový vzorek) a 15 30 cm (podpovrchový vzorek). Příslušné kovy byly analyzovány pomocí atomové spektrometrie. Koncentrace mědi se pohybovala v rozmezí 2,24 mg?kg-1 aţ 84,35 mg?kg-1, koncentrace sodíku od 11 mg?kg-1 do 1 697 mg?kg-1 a koncentrace zinku v rozmezí 9 mg?kg-1 526 mg?kg-1. Nejvyšší koncentrace mědi 84,35 mg?kg-1 byla zjištěna u podpovrchového vzorku odebraného z bezprostřední blízkosti železnice v únoru 2017. Naměřená nejvyšší koncentrace sodíku 1 697 mg?kg-1 byla v únoru 2016 u podpovrchového vzorku z bezprostřední blízkosti silnice. U podpovrchového vzorku v bezprostřední blízkosti železnice byla v říjnu 2015 naměřena nejvyšší koncentrace zinku, a to 526 mg?kg-1.
The content of selected metals in soil as an indicator of contamination due to the road traffic
Keywords: půda; atomová spektrometrie; měď; sodík; zinek; silnice; solení silnic; soil; atomic spectrometry; copper; sodium; zinc; roads; roads maintenance in winter