Daňový režim příspěvkových organizací - Knězová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zaměřuje na daňový režim příspěvkových organizací v ČR. Hlavním cílem této práce je zhodnotit stávající daňový režim a navrhnout případné řešení, které povede k optimalizaci daně z příjmů právnických osob. Zkoumaným objektem je příspěvková organizace ZŠ a MŠ Velhartice. Data pro vypracování práce byla poskytnuta školou. Další informace byly získány na základě rozhovoru s účetní příspěvkové organizace. Příspěvková organizace vede zjednodušené účetnictví. Pro lepší vypovídací schopnost by bylo vhodné vést analytické účty pro každou doplňkovou činnost zvlášť. Dále bylo škole doporučeno aktualizovat kalkulace doplňkové činnosti. Tyto ceny by měla zvýšit, jelikož vycházejí ze starých dat a ceny veškerých služeb se od té doby zvyšovaly. Pokud by tak škola učinila, pak by se změnila i její daňová povinnost. Ta by stále zůstala nulová, ale zvýšila by se částka, kterou by mohla dále použít ke krytí nákladů související s činnostmi, které příspěvková organizace provádí a jejichž příjmy nejsou předmětem daně. Důležitým faktorem při klíčování nákladů je rozdělení režijních nákladů, které připadají hlavní a doplňkové činnosti. Příspěvková organizace má stanovena určitá procenta, které pro toto rozdělení používá. U některých položek by bylo vhodné stanovit přesnější metodu. Příspěvková organizace by v tomto případě musela mít podružný elektroměr a vodoměr. Dále by bylo potřebné zapojit pracovníka organizace, aby zapisovala odečet při pronájmu tělocvičny.
The Tax Regime in an Allowance Organizations
Keywords: daňový režim; příspěvkové organizace; daň z příjmů; hlavní činnost; doplňková činnost; tax regime; allowance organizations; income tax; main operation; secondary activity