Simone de Beauvoir a feminismus - Benešová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce představuje francouzskou spisovatelku a existencialistickou filozofku Simone de Beauvoir jako feministku. Po stručném představení jejího života a díla v kontextu doby a existencialistické filozofie se zaměřuje na její pohled na ženu a na její názory na ženskou otázku. Opírá se v první řadě o esej Le Deuxi?me sexe (1949), ale také o další texty, články, projevy či rozhovory. Rekapituluje zapojení Beauvoirové do feministického hnutí a sleduje vývoj jejího myšlení o ženách a vývoj jejích názorů v klíčových otázkách ženské problematiky. V závěru se pokouší odpovědět na otázku, zda a čím Beauvoirová stále oslovuje v dnešní době.
Simone de Beauvoir and the feminism
Keywords: Simone de Beauvoir; Feminismus; Druhé pohlaví; existencialismus; Simone de Beauvoir; Feminism; The Second Sex; Existentialism