Mutační status a jiné chromozomální změny u chronické lymfatické leukémie - Šloufová, Martina (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce je zaměřena na mutační status a jiné chromozomální změny u chronické lymfatické leukémie. CLL je lymfoproliferativní onemocnění s nízkou malignitou, jehož podstatou je klonální proliferace maligně transformovaných B lymfocytů. Přestože se jedná o nejčastější zhoubné onemocnění v západní populaci, příčina vedoucí k jeho vzniku zatím nebyla jednoznačně určena. Identifikace prognostických markerů má zásadní význam pro stanovení prognózy onemocnění, volbu léčebné strategie a ovlivňuje celkové přežití pacientů. Cílem této práce je popis frekvence nejčastějších mutací u pacientů s CLL a zhodnocení biologického chování choroby. Veškeré výsledky pacientů s CLL byly získány v Nemocnici České Budějovice, a.s v letech 2016 a 2018.
Mutation status and others chromosomal changes in chronic lymphocytic leukemia
Keywords: CLL; leukémie; mutace; mutační status; prognostické markery; lymfocyt; delece; trizomie; monoklonální protilátky; chromozomální aberace; CCL; leukemia; mutations; mutation status; prognostic markers; lymphocyte; deletion; trizomy; monoclonal antibodies; chromozomal aberration