Analýza služeb cestovního ruchu na Sokolovsku - Bjalončíková, Vlasta (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce je zaměřena na analýzu služeb cestovního ruchu v jižní části regionu Sokolovsko, který je v současnosti znám pouze jako těžební oblast. Cílem práce bylo zjistit, zda region disponuje potřebným potenciálem pro rozvoj cestovního ruchu. Trendem dnešní doby se stala zábava, zdravý životní styl a poznání. To vše prozatím není na Sokolovsku systematicky využíváno, ale důležité je, že oblast disponuje potřebným potenciálem ke všem těmto aktivitám. Využít je možné toho, že se jedná o region neznámý nebo záporně přijímaný. Budou-li propagovány asociace spojované s pozitivními pocity, mělo by to probudit zájem o dosud turisty neobjevenou destinaci. Velkou šancí pro region by měl být projekt Medard, který představuje komplexní řešení obnovy území po těžbě hnědého uhlí na Sokolovsku. Přichází s návrhem řešení přeměny zdevastovaného území na lokalitu atraktivní pro turistické, kulturní a podobné aktivity. Projekt nabízí hospodářské oživení a ekonomické zhodnocení území zbytkových jam bývalých lomů v rozsahu dosud ojedinělém. Nově vybudovaná vodní plocha (jezero Medard) a její blízké okolí nabídne zcela nový rozvojový potenciál. V budoucnu by se region měl snažit o vyvrácení negativního smýšlení veřejnosti o této oblasti. Využít stávajících zdrojů a nezanedbat jejich další rozvoj. Nenechat bez povšimnutí nově vzniklý potenciál pro rozvoj cestovního ruchu, který znamená pro Sokolovsko vznik pracovních míst a tudíž zamezení odlivu mladých lidí za prací do jiných částí republiky či do ciziny. Důležitou součástí rozvoje oblasti v rámci cestovního ruchu je její prezentace na veletrzích CR a to jak v tuzemsku (Holiday World, Go a Region Tour Brno) tak v zahraničí. V neposlední řadě je nutné zmínit možnost využití finančních zdrojů z fondů Evropské unie.
Analyse of services of Tourism in Sokolovsko
Keywords: Cestovní ruch; služby cestovního ruchu; marketingový výzkum; marketingový mix; Sokolovská uhelná pánev; potenciál cestovního ruchu; Tourism; services of tourism; marketing research; marketing mix; Sokolovská coal fields; potential of tourism