Hodnocení efektivity místních akčních skupin na Plzeňsku - Vítovcová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Dnešní doba je proslulá tím, že se velké procento lidí stěhuje z měst do venkovských oblastí. Jedním z mnoha důvodů je lepší sociální a kulturní zázemí obyvatel. K řešení uvedené problematiky pozitivně přispívají také místní akční skupiny, jejichž hodnocením se práce zabývá. Hlavním cílem je tedy hodnocení a analýza jejich činností v rámci Plzeňského kraje. Teoretická část obsahuje vymezení základních pojmů spojených s problematikou místních akčních skupin na národní úrovni. Identifikace místních akčních skupin v rámci celé České republiky je zaměřena na důvody jejich vzniku, právní podmínky s nimi spojené, historii, možnosti financování, druhy aktivit a další charakteristiky. Následně jsou blíže analyzované vybrané místní akční skupiny, které budou hlavním předmětem práce. Praktická část je zaměřená na evaluaci a bude se odvíjet od devíti místních akčních skupin sídlící na Plzeňsku. K hodnocení je použita evaluační stupnice NS MAS. K evaluaci jsou zvoleny ukazatelé jako vznik MAS, počty členů skupin, financování a další. Následně je provedena syntéza zjištěných údajů, samotná komparace a vyhodnocení efektivity fungování a přínosu pro region. K vyhodnocení výsledků je použita základní statistika a výsledky jsou graficky zobrazeny. Závěr práce je věnován slabým a silným stránkám a dalším příležitostem fungování MAS v Plzeňském kraji.
Evaluation of the Effectiveness of Local Action Groups in the Pilsen Region
Keywords: Rozvoj venkova; místní akční skupina; hodnocení; efektivita; Rural development; local action group; evaluation; effectiveness