Ananlýza konkurenceschopnosti vybraného podniku. - Benadová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Pomocí metod a postupů strategického řízení byla zhodnocena tržní pozice a konkurenceschopnost podniku OSIVA BORŠOV, spol. s r.o. Analyzováno bylo vnitřní i vnější prostředí tohoto podniku. Použity byly následující analýzy: SWOT analýza, STEP analýza, Porterův model a analýza konkurentů. Dále bylo také užito dotazníkové šetření. Díky výsledkům plynoucím z těchto analýz, můžeme hodnotit tržní pozici podniku jako velmi uspokojivou, i přesto, že musí čelit velmi silné konkurenci. Proto je třeba, aby společnost i nadále monitorovala i sebemenší změny v konkurenčním ringu a pečlivě sledovala a analyzovala reakce svých konkurentů. Dále bylo navrhnuto několik opatření pro zvýšení konkurenceschopnosti a prosperity tohoto podniku a na základě SWOT analýzy byla jako nejvhodnější vybrána strategie vývoje výrobku, spočívající v modifikaci stávajících výrobků a služeb.
Analysis of the competitiveness of the choice firm.
Keywords: konkurenceschopnost; konkurence; tržní pozice; stabilita; strategické řízení; SWOT analýza; Porterův model; STEP analýza; analýza konkurentů; vnitřní a vnější prostředí podniku.; Competitiveness; competition; market position; stability; strategic management; SWOT analysis; Porter´s Model; STEP analysis; Analysis of Competitors; internal and external background of the firm.