Body image - boj za nové tělo - Voldřichová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem body image, tedy otázkou tělesného sebepojetí. V teoretické části shrnuji dosavadní poznatky v této oblasti se zaměřením na neklinickou populaci a specifikuji body image z hlediska formujících faktorů, jako je gender, věk, sociokulturní zázemí, sexuální orientace či významní druzí. Dále jej popisuji v kontextu působení společensko-mediálního vlivu, internetu a sociálních sítí. V práci se zároveň věnuji negativnímu pojetí body image s jeho dopady na život jedince a stavím ho do kontrastu s významem jeho pozitivního pojetí. V závěru zmiňuji možnosti měření body image pomocí subjektivních a objektivních metod hodnocení. Empirická část je věnována výzkumu, jehož cílem je popis možného rizikového vlivu sociálních sítí, konkrétně Facebooku, na body image jedince, a to skrze obsahovou analýzu příspěvků ve skupině "Boj za nový tělo".
Body image - struggle for a new body
Keywords: body image; tělesné sebepojetí; tělesná nespokojenost; mediální vliv; společenský vliv; sociální sítě; body image; physical self-perception; physical dissatisfaction; medial influence; social influence; social networks