Politika zaměstnanosti a personální řízení - Vydra, Arnošt (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce je strukturována do pěti hlavních částí, které jsou navzájem propojeny praktickými příklady. Při zpracování této práce vycházím především z odborné literatury týkající se daného tématu, ze souvisejících zákonů, z ročenek publikovaných Ministerstvem práce a sociálních věcí, ze statistických dat a z dostupných webových stránek. Nejdříve rozebírám politiku zaměstnanosti obecně, definuji její cíle, které jsou následně realizovány její aktivní či pasivní formou. Ve stručnosti přibližuji situaci na trhu práce a přináším bližší pohled na opatření aktivní politiky zaměstnanosti a jejich realizaci v praxi. Dále se zabývám sociálními a ekonomickými dopady politiky zaměstnanosti na společnost, vymezuji určité typy nezaměstnanosti a metody jejich měření. V kapitole personálního řízení se zaobírám především sociálním systémem organizace a jeho vazbou na celkové řízení. Obecně platná pravidla motivace a stimulace z pohledu vedoucích pracovníků jsem doplnil o vlastní zkušenosti ohledně nepeněžního odměňování a s tím spojené vytvoření vnitřního systému firemní kultury. V předposlední kapitole se zabývám zákonnou úpravou právních vztahů, jenž vznikají na úseku zaměstnanosti. Rozebírám nejen prostředky, které v boji proti nezaměstnanosti dané normy nabízejí, ale také hodnotím jejich aplikovatelnost a využitelnost v praxi. V závěru této kapitoly se věnuji neutěšené situaci ohledně zaměstnávání osob se zdravotním postižením a nerovnému zacházení žen na trhu práce. Závěrem shrnuji poznatky, ke kterým jsem ve své práci dospěl. Pokouším se zde formulovat opatření a východiska, která by dle mého názoru mohla přispět ke zvýšení zaměstnanosti v České republice. Domnívám se, že potlačení růstu nezaměstnanosti lze čelit několika možnými způsoby. Za nejdůležitější považuji prevenci, dále podporu malého a středního podnikání a podporu osob samostatně výdělečně činných a nakonec komplexní a důsledné provádění aktivní politiky zaměstnanosti.
Labour Policy and Human Resources Management
Keywords: politika zaměstnanosti; aktivní politika zaměstnanosti; pasivní politika zaměstnanosti; nezaměstnanost; personální řízení; motivace; stimulace; benefity; zákon o zaměstnanosti; podpora malého a středního podnikání; rekvalifikace; labour policy; active labour policy; passive labour policy; unemployment; human resources management; motivation; stimulation; social advantage; employment law; support of small and medium enterprises; reskilling