Evidence zásob a její problematika ve vybrané obchodní společnosti s potravinářským zaměřením výroby - Wertheimová, Marie (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce ‚qEvidence zásob a její problematika ve vybrané obchodní společnosti s potravinářským zaměřením výroby'' se zabývá analýzou evidence, oceňování a účtování zásob. První část práce zahrnuje vymezení zásob, jejich oceňování a účtování, proces inventarizace, chyby v evidenci a účtování zásob, které se v praxi mohou vyskytnout a srovnání vybraných částí evidence zásob s Mezinárodními účetními standardy IAS/IFRS. Druhá část práce charakterizuje konkrétní společnost a popisuje její účetní zásady. Oběh zásob je zde demonstrován na vybraném vzorku nakoupeného zboží (materiálu) a vyráběném výrobku. Poslední část práce identifikuje stávající a potencionální problémy související s evidencí zásob ve společnosti a jejich možné řešení.
Stock recording and related problems in a selected company dealing with food production
Keywords: zásoby; materiál; zboží; nedokončená výroba; polotovary; hotové výrobky; pořizovací cena; metoda FIFO; vážený aritmetický průměr; ocenění ve vlastních nákladech; způsob A účtování o zásobách; způsob B účtování o zásobách; aktivace; inventarizace; stock; material; goods; work in progress; semi-finished products; finished products; purchase value; FIFO method; weighted arithmetic mean; pricing in own expenses; A stock accounting method; B stock accounting method; capitalisation; stocktaking