Možnosti péče o děti předškolního věku ve středisku výchovné péče - Michalcová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce je zaměřena na možnosti péče o děti předškolního věku ve střediscích výchovné péče. V úvodu jsou popsány charakteristiky dítěte předškolního věku a jeho základní potřeby. Dále je popsána charakteristika současné rodiny a předškolních institucí, a to v souvislosti s problémovým chováním. Práce dále popisuje diagnostiku nápadného dětského chování a podrobně se zabývá středisky výchovné péče. Detailně charakterizuje jednotlivé formy činností a úkoly střediska. Praktická část je zaměřena na analýzu výročních zpráv jednotlivých středisek. Mapuje počty dětí v předškolním věku, které služeb střediska využívaly. Na základě kazuistických případů popisuje možnosti této péče.
Care options for pre-school children in educational care centres.
Keywords: předškolní věk; základní potřeby; rodina; problémové chování; středisko výchovné péče; pre-school age; basic needs; family; problem behavior; educational care centre