Emise tuhých znečišťujících látek v chovech drůbeže - Vacovský, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2015)
Mezi nezanedbatelné faktory v chovu drůbeže patří klimatické podmínky, kde se chov realizuje. Tato práce je zaměřena na zjištění obsahu pevných částic PM10 a PM2,5, vyskytujících se v tomto prostředí. Tyto částice mohou negativně ovlivnit zdravotní stav chovu i personálu zajišťující nezbytnou péči při chovu drůbeže. Prachové částice sedimentují na pokožku, kde mají dráždivý efekt nebo jsou vdechovány dýchacím ústrojím do těl ptáků. Těmito částicemi jsou přenášeny mikroorganismy způsobující celou řadu onemocnění. Proto je žádoucí množství těchto částic eliminovat v maximální možné míře.
Emissions of particulate matter in poultry farms
Keywords: Polétavý prach; měření emisí; chov drůbeže; Particulate matter; measurement of emissions; poultry farming