Řetězové provázení jako prostředek výchovy ke vztahu ke kulturně historickému dědictví - Ramdanová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2018)
Předmětem diplomové práce je problematika muzejní edukace v autentickém prostředí, konkrétně možný způsob využití techniky řetězového provázení při zprostředkování kulturně historického dědictví určitého místa širší veřejnosti. Cílem práce je v teoretické části vymezit pojem řetězového provázení v kontextu výchovy ke vztahu ke kulturnímu dědictví a k muzejní edukaci. Praktická část obsahuje charakteristiku a analýzu příkladů praktických realizací řetězového provázení po čtyřech historických objektech i vlastního tvůrčího projektu řetězového provázení po Ateliéru Zdenky Braunerové, který byl připravován a realizován ve spolupráci muzea a základní školy. Praktická část také obsahuje návrh možného východiska pro další spolupráci Středočeského muzea a Základní školy v Roztokách.
Chain execution as a means of education to relate to the cultural and historical heritage
Keywords: Řetězové provázení; dětský průvodce; muzejní pedagogika; pedagogika volného času; spolupráce; kulturně historické dědictví; kulturně-historický objekt; autentické edukační prostředí; edukační programy; zážitek; participace dětí; Chain execution; children as guides; museum education; leisure time pedagogy; cooperation; cultural and historical heritage; cultural and historical buildings; authentic educational environment; educational programs; experience; participation of children