Životní příběhy problémových žáků - Vosátková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem bakalářské práce je zjistit, jaké jsou příběhy dětí, které jsou ve škole učitelem označeny za problémové, jaká je jejich životní situace, postoj ke škole a jak jejich problém vnímají učitelé. V teoretické části jsou popsány pojmy jako problémový žák, problémové chování a jeho projevy, dítě ve školním věku a jeho vývoj a vliv školy a vliv rodiny na dítě. Praktickou část tvoří kvalitativní výzkum, jehož výstupem jsou případové studie tří problémových žáků vytvořené na základě informací, které byly získány nestrukturovanými rozhovory s rodiči a polostrukturovanými rozhovory s žáky, jejich třídními učiteli.
Life stories of troubled pupils
Keywords: žák; problémový žák; problémové chování; životní příběh; případová studie; pupil; problematic pupil; problematic behaviour; life story; case study